Grafiikan menetelmät:

Carborundum-tekniikka

Carborundum-tekniikassa kuva maalataan alumiinilevylle vesiliukoisella gesso-pohjustusaineella, johon on sekoitettu carborundum-hiekkaa. Hiekkaa on käytettävissä kolmea eri karkeutta. 

Margit Vesterinen: Ja odottamatta varjo lepää alasti, 2004 (painolaatta).

Laatta vedostetaan öljypohjaisilla painoväreillä prässin avulla kostealle syväpainoperille, ja mitä karkeampi maalauspinta on, sitä enemmän painoväriä tarttuu.

Painolaatalle voi myös piirtää viivaa kuivaneulalla, ja carborundum-tekniikkaa voi yhdistää muihinkin painomenetelmiin, esimerkiksi paperilaakapainoon (kuvansiirto).  

Kurssille voi osallistua, vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta grafiikan menetelmistä.

Ota mukaan ideakuvia.

Margit Vesterinen: Ancient, 2004 (osa teoksesta)
Margit Vesterinen: Varjojen maat 2, 2007 (akryyli ja carborundum)
Margit Vesterinen: Varjojen maat, 2007;

Kartonkigrafiikka

Kartonkigrafiikka on nopea ja monipuolinen tekniikka. Se on hyvin samankaltainen kuin metalligrafiikka. Kartonkigrafiikassa käytetään painolevynä sellakalla lakattua mainoskartonkia. Kartonkilaattaan voi piirtää esim. kuivaneulapiirtimellä ja pintaa voi poistaa leikkaamalla kirurginveitsellä. Laattaa voi käsitellä käyttämällä esim. karborundumia tai gessoa, jolloin saadaan värisävyjä tummasta vaaleaan. Laatalle voi myös liimata erilaisia materiaaleja. Ylipäätään laattaa voi käsitellä luovasti kaikella mahdollisella, joka jättää jäljen/rikkoo laataan pintaa..

Kartonkigrafiikassa kuva vedostetaan prässillä, aivan kuten metalligrafiikassakin. Kartongissa vedoksia pystytään ottamaan kuitenkin vähemmän. Kuvasta/käsittelytavasta riippuen 5-10. Samalla laatalla voi saada hyvinkin erilaisia vedoksia.

Kartonkigrafiikan laatta (ylhäällä) ja vedos laatasta (alhaalla).