Punnonen

Punnonen – historiaa

Keuruun vanhan kirkon ja Lapinsalmen välissä sijaitseva Punnosen talo on rakennettu 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Aluksi talo oli vain pieni mökki, joka luultavasti käsitti nykyisen keittiön ja mahdollisesti ruokailu-huoneen. Siinä asui asemamies Lilja.

Maanmittausinsinööri Matti Näkki rakensi talon nykyiseen muotoonsa. Hänen vaimonsa Agnes (o.s.Haapamäki) rakennutti taloon komeroita ja hienon “pesukomeron” eli vaatekomeron, johon sijoitettiin pesukomuutti.

1940-luvun alussa taloon muutti maanmittausinsinööri Emerik Punnonen ja hänen vaimonsa Anna (o.s. Dufva). Punnoset kuolivat vuosina 1959 ja 1960. Heillä oli vain yksi tytär, joka kuoli nuorena. Punnosten aikana talossa pidettiin erilaisia tilaisuuksia. Heillä oli lukuisia vuokralaisia ja talossa sijaitsi myös hammaslääkärin vastaanotto.

Anni Määttä oli taloudenhoitajana sekä Näkeillä että Punnosilla. Näkit olivat jättäneet Anni Määtälle elinikäisen asumisoikeuden taloon ja Punnosilta hän peri talon vuonna 1960. Anni Määttä on talon pitkäikäisin asukas. Hän muutti taloon 1920-luvun alussa ja asui siinä vuoteen 1981, jolloin hän muutti vanhainkotiin. Anni Määttä kuoli vuonna 1989.

Keuruun kaupunki osti talon irtaimistoineen Anni Määtän muutettua vanhainkotiin. Talon toisen pään, jossa huoneiden sisustus on alkuperäisessä asussaan, Keuruun kaupunki luovutti Keuruun Taiteilijaseuran kesänäyttelytilaksi. Kesänäyttelyitä Punnosen talossa on ollut vuodesta 1989 alkaen.

Kesällä 2004 Punnosen talo remontoitiin ulkoa ja talossa pidettiin taiteilijaseuran 16. kesänäyttely. Loppuvuodesta Punnosen talo vapautui kokonaan asuntokäytöstä. Vuonna 2005 taiteilijaseura solmi vuokrasopimuksen Keuruun kaupungin kanssa koko talosta ja remontoi talkoilla asuntokäytöstä vapautuneet tilat näyttelykäyttöön.